Dévényi Sándor építész kiállítása március 24-ig

Dévényi Sándor építész kiállítása március 24-ig

2019. február 01. 00:00

Pesti Vigadó (1051 Budapest, Vigadó tér 2.)

Dévényi Sándor építész, a nemzet művésze rendkívül összetett és sokrétű életművében az egyes épületek mellett a különböző szakmai közösségekben és a közéletben való jelenlét is kiemelkedő hatású.
A hetvenéves alkotó eddigi életművét bemutató kiállítás a különböző léptékű, a várostervtől a kilincsig ívelő munkáit tematizálva tárja a látogatók elé, felvillantva az építészeti ars poetica alappilléreit. Az életmű nem független az alkotó büszkén vállalt pécsi mivoltától. Épületeinek zöme Pécs karakteres, gazdag történelmű környezetében áll, egyedi érzékenységet mutatva e mély tartalmakat hordozó városi kontextus iránt. A családi ház léptékű munkáival is iskolát teremtő építész különleges feladatokban is kibontakozhatott (városi terek, műemlékfelújítás, városrehabilitáció, mérnöki létesítmények). Dévényi Sándor számos jelentős kezdeményezés életre hívója, társalapítója, a magyar organikus építészet nemzetközi diskurzus által is számon tartott mestere.

Szervező: Kós Károly Alapítvány, MMA Építőművészeti Tagozat

A kiállítás 2019. február 1. és március 24. között látogatható a Vigadó Galéria (Pesti Vigadó, Bp. V. kerület, Vigadó tér 2.) földszinti kiállítóterében.

Az MMA Kiadó várhatóan júniusban jelenteti meg Dévényi Sándor építészete című kötetét!