Könyv- és DVD-bemutató - Dobai Péter: Magyar kereszt

Könyv- és DVD-bemutató - Dobai Péter: Magyar kereszt

2019. szeptember 05. 16:30

Toldi Mozi, kisterem

2019. szeptember 4. és 11. között harmadik alkalommal rendezi meg a Magyar Nemzeti Filmalap a Budapesti Klasszikus Film Maratont, a főváros nagyszabású nemzetközi filmfesztiválját.

Az idei program a film és a zene közel 125 éves közös történetét és fejlődését mutatja be. A filmzenetörténeti válogatásban helyet kapnak megzenésített némafilm klasszikusok, világhírű musicalek, mint pl. a My Fair Lady, az Ének az esőben, az Óz, a csodák csodája, legendás film noir-ok a Máltai sólyomtól A szamurájig, western eposzok, a filmművészet kiemelkedő zenei témájú kultfilmjei mint a Ragtime, a Jazz Királya, a Mindhalálig zene, a Hair, az Evita, a Rocky Horror Picture Show, és csodálatos magyar zenés filmek is.

Az idei Klasszikus Film Maraton vendége lesz Michael Nyman világhírű filmzeneszerző (a három Oscar-díjjal kitüntetett Zongoralecke zeneszerzője és Peter Greenaway kultikus filmjeinek alkotótársa), Pierre Richard, a francia vígjátékok sztárja, a Balfácán, a Félénk vagyok, de hódítani akarok, a Magas szőke férfi felemás cipőben főszereplője, Udo Kier világhírű német származású, amerikai színész, Bódy Gábor Psyché című filmjének főszereplője, valamint Magda Vásáryova színésznő, akit Jiří Menzel Sörgyári capriccio-jának elbűvölő szőkeségeként szeretett meg a magyar közönség. Szabó István berlini Ezüst Medve és Európai Filmdíjas Édes Emma, Drága Böbe című filmjének, a Filmarchívum és a Filmlabor által restaurált változatának a bemutatójára Budapestre érkezik a film főszereplője, Johanna Ter Steege is.

A Szent István téri Bazilikánál megrendezett ingyenes szabadtéri vetítések idén hat estén át várják a közönséget. A Film Maraton további helyszínei az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Toldi Mozi, a Budapesti Francia Intézet és a Puskin mozi.

A Láthatatlan filmtörténet című sorozatban olyan forgatókönyvek jelennek meg, amelyekből valamilyen ok miatt nem születtek filmek, de árnyalhatják és gazdagíthatják egyes rendezők, illetve korszakok megítélését.

Az MMA Kiadó és a Magyar Nemzeti Filmalap - Filmarchívum közös vállalkozását, a sorozat legújabb kötetét, DOBAI PÉTER MAGYAR KERESZT című forgatókönyvét a Budapesti Klasszikus Film Maratonon mutatják be.

Időpont: 2019. szeptember 5., 16.30
Helyszín: Toldi Mozi, kisterem

Résztvevők:
Dobai Péter író-rendező
Lugossy István operatőr