Sulyok Miklós
Díjak:

Sulyok Miklós

(Budapest, 1958 –)

művészettörténész

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán szerzett diplomát 1985-ben olasz szakon kitűnő, majd 1986-ban művészettörténet szakon jó eredménnyel. Diplomamunkáját az itáliai kora reneszánsz építészettörténet forráskiadásáról írta, tárgya a legfontosabb Brunelleschi-forrás, Antonio di Tuccio Manetti Vita di Ser Filippo Brunelleschi című, 15. század végén keletkezett életrajzának magyarra fordítása és a hozzá tartozó olasz nyelvű bevezető tanulmány megírása volt.

Ezt követően szakmai érdeklődése a kortárs magyar építészet felé fordult, s a kortárs magyar képzőművészet mellett ma is ez alkotja szakterületét. 1986 és 1993 között a Budapest Galériánál dolgozott, mint az építészeti és képzőművészeti kiállítások kurátora. Ekkor gondozta többek között a Pécs Csoport, a Miskolci Építész Műhely, Dévényi Sándor és Bán Ferenc kiállítását.

1993-tól 1998-ig a Római Magyar Akadémia művészeti titkára volt, ahol feladata a művészeti programok nemzetközi szervezése volt. Itt gondozta 1995-ben Makovecz Imre kiállítását is.

1998-tól újra a Budapest Galéria művészettörténész munkatársa. Rendszeresen publikál a nemzetközi és magyar kortárs építészeti és művészeti szaksajtóban. 2002-ben pályázaton nyerte el a Velencei Építészeti Biennále Magyar Pavilonjának kurátori megbízását a Ferencz István, Nagy Tamás és Turányi Gábor építészete című pályázatával, amelyet sikeresen megvalósított. 2005-től 2013-ig a BME Építészmérnöki Kara Középülettervezési Tanszéke posztgraduális építésztervezői szakmérnöki tanfolyamán oktatta a Kortárs hazai építészet című tárgyat.

2014 óta a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozatának levelező tagja.

Fent említett szakmai tevékenysége mellett az Akadémiai Kiadó olasz-magyar és magyar-olasz szótárának lektora volt 2000-ben. Rendszeresen fordít különböző kiadók számára olaszból magyarra, többek között A művészet klasszikusai-sorozat Manet-, Cézanne- és Giorgione-köteteinek magyarítása fűződik nevéhez.

Szakmai tevékenységének speciális területe a kiadványszerkesztés, kiadói, szak- és nyelvi lektorálás, amelyet immár több évtizede végez magyar, olasz és angol nyelven.

2014 őszi félévében az ELTE Művészettörténeti Intézetében meghívott előadóként az Építészet a 20–21. században című tárgyat oktatta.

Videó:

 

 

 

 


  • PDF | REZ | ENG
    Sulyok Miklós: Az átlényegült test - Magyar Művészet 2021/04
  • PDF | REZ | ENG
    Csuday Csaba PhD, Sulyok Miklós: Arc’ • SZEMLE – KITEKINTÉS - Magyar Művészet 2020/01
Magyar Művészet 2020/01

Magyar Művészet 2020/01

Magyar Művészet 2021/04

Magyar Művészet 2021/04